Tuesday, July 25, 2017

Bukit Tinggi Destinasi Percutian Pilihan

Assalamualaikum,
Hai korangggggggg! lama dah aku tak bersiaran. okay2, untuk penutup syawal 2017 ni (walaupun semalam last day) aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri 2017 kepada semua blogger, kosong-kosong yer. Dgn harapan syawal tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya. hihi. insha Allah.

Okay, since tahun ini tahun melawat pahang, aku nak tanya, korang suka tak bercuti di kawasan berbukit-bukau? kalau korang tanya aku, memang aku suka sangat sebab kat kawasan macam ini lah korang boleh dapat fresh air, temperature yang tak sepanas bandar dan warna hijau dimana-mana. wahhhh segarnya rasa! this time around, aku nak share ngan korang one of destination untuk bercuti
dalam waktu yang singkat tapi bermakna iaitu di Bukit Tinggi, Bentong Pahang.

Bukit Tinggi, Bentong Pahang ialah tempat percutian bertanah tinggi yang popular kat negara kita ni. salah satu sebab kenapa tempat ini menarik untuk dilawati ialah kerana tempat ini surrounding dia sejuk dan udara yang nyaman. belum lagi kalau korang ke puncak bukit. nak tahu apa yang ada kat puncak bukit tu? Haaaa korang find out lah sendiri yer, hehe. saja nak buat korang rasa tertanya-tanya, pastu dengan rasa ingin tahu yang kuat korang terus set vacation korang ke sana nanti. Yeah !!!

Apa sebenarnya yang ada di Bukit Tinggi ni? There is a few interesting places yang korang leh tengok sebab tempatnya memang unik. Salah satunya adalah perkampungan bertemakan Perancis. Yeah, tak yah jauh-jauh sangat pergi bercuti, kita bercuti kat sini je kita dah boleh tengok sikit culture French ni macam mana. Dengan suasana yang sejuk memaang kita dapat bayangkan kita ada dekat France. Cuma bezanya adalah takde Eiffel Tower la yer sebab dah nama perkampungan so korang faham-faham la yer. Lepastu ada Japanese Village, sama konsep dia cuma kali ni ala-ala jepun lak. So malas aku nak ulang lagi, korang dah tak payah beli tiket kapal terbang pergi Jepun. Kat sini pun dah ada sikit culture dia tau. hihiks


Sumber : Google Image

Amacam? menarik kan? okay, camne jalan nak ke Bukit Tinggi ni? tu yang aku nak share ni, Bukit Tinggi located dalam daerah Bentong, Pahang. Dari KL, ambil lebuhraya Karak ke Kuantan. Lepas rnr Genting Sempah akan ada exit ke Bukit Tinggi. Korang nak naik bas atau teksi pun no problem memang ada lalu ke sana.


Kat Bukit Tinggi ni jugak banyak port-port yang cantik untuk korang bergambar. Siapa-siapa yang nak jadi photographer cemerlang atau model yang melambangkan kehijauan aku alu-alukan kedatangan korang ke sini. Silap-silap kalau orang lain tengok gambar korang ingat korang kat France. Selain tu, ada satu taman yang dipanggil Animal Park, untuk korang yang suka tengok arnab, rusa, burung merak dan keldai. Sesuai untuk korang yang ada anak kecil yang nak ad experience tengok haiwan yang jarang kita jumpa kat tengah-tengah kesibukan kota KL. 


Sumber : Google Image 

So cute kan? Eiiiiii geram tau tgk webbit2 montok2 cmtuh. hehe. Okay, sekarang kita bercerita tentang penginapan. So, nanti kat sana korang nak duduk kat mana agak-agak? Dekat Traveloka, ada banyak amazing deals on bukit tinggi hotel online, so korang boleh check out nanti. Nak senang terus book jer. Kalau tanya aku, korang cuba check The Waterway Villa. Best tau experience stay kat villa ni. Bilik dia ada TV, meja, katil, shower dan tub siap aircon. Kalau drive kereta sendiri jangan risau, akan ada parking nanti. Kat area public pulak ada wifi untuk yang tak boleh hidup tanpa internet tapi bagi opinion aku la kan, kita kat area alam flora dan fauna ni cuti la kejap internet-internet ni semua. Baru dapat enjoy ciptaan Tuhan. Betul tak?

Sumber : Google Image

Wah, menarik kan suasana kat Waterway Villa ni? kat Villa ni juga ada swimming pool yang awesome mcm gmba kt atas ni, tempat untuk korang berkaraoke pun ada. Perfect Combo omputeh kata untuk percutian family. Pasal makan pula, aku jamin korang takkan kebulur sebab ada restoran makan di Villa ini. Kalau rasa tak kena dengan tekak, korang bawa jer maggi atau lauk dari rumah. Tapi bertahan sekejap jela risau basi nanti. Bila basi kalau korang sental gak, percutian korang nanti dah jadi tak best la. Di Villa ni ada polisi, korang TAK BOLEH bawak sekali haiwan peliharaan korang so jangan memandai-mandai nak bawak kucing korang bercuti sekali. Nanti tak pasal-pasal kucing korang kena buli ngan kucing hutan. hehhehehehe

Percutian kat Bukit Tinggi ni sesuai untuk korang yang asal area bandar so at least bila korang bercuti kat sini korang boleh appreciate the green world yang masih wujud di negara kita. gittew. hahahaha kbai


Thanks for reading guys!
See ya on the next post, xoxo. Mia !

4 comments:

  1. Sejak berkurun lamanya ada plan nak pergi Bukit Tinggi, tapi sampai sekarang tak kesampaian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha takpe sis, banyak lagi masa :D

      Delete
  2. Cantiknyaaaa. Tak pernah sampai sini lagi

    ReplyDelete
  3. Hello, hope boleh follow balik untuk lihat produk ekzema.Kalau boleh share kepada mereka yang ada masalah Ekzema. TQ.

    https://tipsrawateczema.blogspot.my/

    ReplyDelete

Thanks for your compliment :)